De gouverneur van New Mexico tekent wetgeving die de toegang tot reproductieve en genderbevestigende zorg beschermt

[colabot9]CNN

De democratische regering van New Mexico, Michelle Lujan Grisham, heeft donderdag een wetsvoorstel ondertekend dat lokale gemeenten en andere openbare instanties verbiedt zich te bemoeien met iemands toegang tot reproductieve of genderbevestigende gezondheidsdiensten.

HB7De Reproductive and Gender Health Care Freedom Act verbiedt ook een overheidsinstantie om wetten, verordeningen, beleid of voorschriften op te leggen die voorkomen dat patiënten reproductieve of genderzorg krijgen.

De stap komt na de intrekking van de federale abortusrechten vorig jaar en nadat verschillende staten maatregelen hadden genomen om te voorkomen dat minderjarigen toegang krijgen tot genderbevestigende zorg.

Genderbevestigende zorg is medisch noodzakelijke, evidence-based zorg die een multidisciplinaire aanpak gebruikt om een ​​persoon te helpen bij de overgang van het toegewezen geslacht – het geslacht dat aan een persoon is toegewezen bij de geboorte – naar het bevestigde geslacht – het geslacht waarmee ze bekend willen staan.

“Nieuwe Mexicanen in elke hoek van ons land verdienen het dat hun lichamelijke autonomie en recht op gezondheidszorg worden beschermd”, zei Lujan Grisham in nieuws. “Ik ben de wetgevende macht en gemeenschapspartners dankbaar voor hun harde werk om deze kritieke wetgeving tot wasdom te brengen.”

Elke overtreding van de wet kan leiden tot een boete van $ 5.000 of restitutie, afhankelijk van wat het hoogste is, zegt het wetsvoorstel.

De wet volgt verordeningen die verschillende gemeenten in de staat eerder hebben aangenomen met betrekking tot toegang tot abortuszorg nadat het Hooggerechtshof Roe v. Wade afgelopen zomer vernietigde.

Hoewel abortus legaal is in New Mexico, hebben verschillende door de GOP geleide staten abortusbeperkingen ingevoerd of uitgevaardigd, waaronder Texas en Oklahoma, die de procedure in alle stadia van de zwangerschap hebben verboden, met beperkte uitzonderingen. Als reactie hierop heeft New Mexico, dat grenst aan beide staten, $ 10 miljoen toegewezen om een ​​nieuwe abortuskliniek te bouwen nabij de grens met Texas.

Verschillende andere democratisch gecontroleerde staten hebben herbevestigingen voor reproductieve zorg gelanceerd als reactie op de baanbrekende uitspraak van het Hooggerechtshof.

De democratische gouverneur van Minnesota ondertekende eerder dit jaar een wet die een “fundamenteel recht” op toegang tot abortus in de staat vastlegde. Vorig jaar heeft Californië verschillende wetten aangenomen die de toegang tot abortus uitbreiden, waaronder het beschermen van abortusaanbieders en patiënten die abortuszorg zoeken in de staat tegen civiele rechtszaken die in een andere staat zijn aangespannen.

Naarmate staten maatregelen nemen, kunnen nieuwe juridische uitdagingen de toegang tot abortus in post-Roe-Amerika verder bemoeilijken.

Een federale rechtbank in Texas hoorde deze week argumenten om de goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration van mifepriston te blokkeren, een van de twee medicijnen die worden gebruikt bij medische abortussen die in 2020 goed waren voor meer dan de helft van de abortussen in de VS. volgens het Guttmacher Instituut. Hoewel de door Trump aangestelde rechter niet oordeelde, suggereerde hij tijdens de hoorzitting dat hij serieus overwoog de goedkeuring van de FDA ongedaan te maken.

Ook loopt de toegang tot genderbevestigende zorg voor transjongeren gevaar, waarvan LGBTQ-voorstanders al lang beweren dat het levensreddende gezondheidszorg is.

Tot nu toe hebben wetgevers in Tennessee, Mississippi, Utah en South Dakota dit jaar wetgeving aangenomen die de toegang van minderjarigen tot dergelijke zorg beperkt.

Bovendien waren er begin vorige maand in het hele land meer dan 80 wetten ingevoerd om de toegang tot genderbevestigende zorg te beperken, volgens gegevens verzameld door Amerikaanse Burgerlijke Vrijheden Unie en gedeeld met CNN.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top