Site icon

Een groot deel van Californië is aan de droogte ontsnapt, maar wat staat ons te wachten?

[colabot9]

Een recente golf van winterstormen hielp een groot deel van Californië te redden van jarenlange droogte, maar de staat zet zich schrap voor mogelijke overstromingen en aanhoudende grondwatertekorten in de komende maanden.

Vorig jaar rond deze tijd kampte de hele Golden State met droogte. Nu bijna 64 percentage daarvan is droogtevrij, na een reeks “atmosferische rivieren” die dit seizoen een groot deel van de regio overspoelden met regen en stapels sneeuw over de bergketen van de Sierra Nevada.

De verbeteringen waren zo ingrijpend dat het Metropolitan Water District van Zuid-Californië zelfs deze week verhuisd vernietigen alle beperkingen op het watergebruik.

“Een abnormaal natte winter zal de droogte in een groot deel van het westen van de VS verder vergroten, aangezien het sneeuwpakket de komende maanden smelt”, zegt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). verkondigde in zijn voorjaar Vooruitzichten deze week.

Deze omstandigheden “wissen de uitzonderlijke en extreme droogte van Californië voor het eerst sinds 2020 uit”, en verdere vooruitgang wordt dit voorjaar verwacht, voegde het bureau eraan toe.

Maar met zo’n instroom van water komen veel uitdagingen met zich mee, waaronder het risico van gevaarlijke overstromingen, evenals de noodzaak om methoden te verbeteren voor het aanvullen van uitgeputte grondwaterreservoirs.

“Als gevolg van een droogte en zoveel sneeuw in de bergen en de dreiging van overstromingen, is er duidelijk veel interesse om zoveel mogelijk van dit water eruit te halen”, zegt Thomas Harter, een professor in watervoorraden aan de Universiteit van Californië. , Davis, vertelde The Hill.

De smeltende sneeuw van dit voorjaar zou volgens NOAA kunnen leiden tot “welkome watervoorzieningsvoordelen” in een groot deel van Californië en het Great Basin, terwijl het de belangrijkste reservoirs van de Colorado-rivier zou helpen stimuleren.

Toch zijn de overstromingen in het westen van de VS al begonnen te bombarderen – omstandigheden die dit voorjaar waarschijnlijk zullen verergeren als het sneeuwpakket van de Sierra Nevada smelt op reeds verzadigde grond, volgens NOAA.

“De historische sneeuw in Californië, in combinatie met lenteregen, verhoogt de kans op overstromingen in het voorjaar”, zei Ed Clark, directeur van NOAA’s National Water Center, in een verklaring.

En het is niet alleen Californië dat te maken kan krijgen met overstromingen. Clark zei dat “ongeveer 44 procent van de VS dit voorjaar het risico loopt te worden overstroomd”.

Volgens NOAA zal het grootste deel van de oostelijke helft van de continentale VS de komende maanden enig risico op overstromingen ervaren, met matige tot ernstige overstromingen langs de rivier de Mississippi.

Volgens Daniel Swain, een klimatoloog aan de University of California, Los Angeles, zijn er twee specifieke regio’s in Californië die momenteel te maken hebben met aanzienlijke overstromingen: de Salinas-vallei en de zuidelijke Sierra Nevada.

De Salinas-vallei, waar de regen onlangs een dijk op de Pajaro-rivier heeft doorbroken, is een van de meest productieve landbouwgebieden in de staat.

“Dit heeft deze gemeenschappen echt ontwricht en zal waarschijnlijk enige tijd een aanzienlijke impact hebben op de landbouw die uit de Salinas-vallei komt”, zei Swain. tijdens cwerkelijke werkuren op vrijdag.

Ondertussen heeft een langdurige periode van sneeuwsmelting op lagere hoogten in de zuidelijke Sierra Nevadas de kleine reservoirs van het gebied tot hun capaciteit gevuld, wat betekent “dat ze eigenlijk net zo snel water naar buiten gieten als het binnenkomt”, aldus Swain.

Hij waarschuwde dat dit water de uitlopers binnenstroomt, vooral de San Joaquin-vallei, een ander belangrijk landbouwgebied grenzend aan de Salinas-vallei.

“Dit gaat de komende dagen niet gebeuren. Dit zal waarschijnlijk doorgaan en mogelijk verergeren in de komende weken,” zei Swain.

Gedurende die tijd zal de enorme regenval van deze winter de staat ook uitdagen om zijn opslagcapaciteit te optimaliseren, vooral omdat de grondwatervoorraden laag blijven.

Harter van UC Davis beschreef een “ruimtelijke ontkoppeling” tussen de berglocaties waar de meeste neerslag valt en de valleien waar de meeste watergebruikers zich bevinden.

“Het meeste water valt in de winter en we hebben het het meest nodig in de zomer, dus we hebben een weerpauze”, zei hij.

Een efficiënt opslag- en overdrachtsmechanismemet daarom zijn ze volgens Harter de sleutel tot het overbruggen van die hiaten.

Hij beschreef drie soorten natuurlijke opslag die in één seizoen kunnen worden aangevuld: sneeuw, oppervlaktewaterreservoirs en bodemvocht.

Maar het vierde type opslag, ondergrondse wateraccumulatie, heeft veel meer tijd nodig om te vullen, legt de professor uit.

“We hebben minimaal één gemiddeld of nat jaar nodig om in te halen wat we in een droog jaar extra uit het grondwater halen”, zei Harter.

In de afgelopen 25 jaar, vervolgde hij, zijn er negen gemiddelde of regenachtige jaren en 16 droge jaren geweest, waardoor er een onevenwichtige begroting is ontstaan.

Terwijl hij benadrukte dat het mogelijk is om het grondwaterherstelproces te versnellen, gaf Harter de eer aan de Californische regering voor het onlangs doorvoeren van een aantal gerelateerde beleidsmaatregelen.

Eerder deze maand bijvoorbeeld de California State Water Board het verzoek toegewezen van het federale Bureau of Reclamation om meer dan 600.000 acre voet van het overstromingswater van de San Joaquin-rivier om te leiden voor opslag, aanvulling en toevluchtsoorden voor wilde dieren.

“We moeten het bedrag van de compensatie verhogen”, zei Harter. “Het is als een bankrekening. U verhoogt het bedrag aan inkomsten of verlaagt het bedrag aan uitgaven van uw account.”

Volgens de NOAA Spring Outlook moet Californië zich misschien voorbereiden om nog meer in dat account te injecteren naarmate de driejarige La Niña-reeks eindigt en de El Niño-omstandigheden vorm beginnen te krijgen deze zomer.

El Niño brengt meestal warmere en drogere omstandigheden naar het noorden van de VS en Canada verhoogde overstromingen aan de golfkustin het zuidoosten en delen van Californië, volgens NOAA’s National Ocean Service.

In overeenstemming met deze patronen voorspellen de voorjaarsvooruitzichten van de NOAA aanhoudende extreme tot uitzonderlijke droogte in delen van de zuidelijke High Plains, het noordwesten van de VS en de noordelijke Rockies, evenals delen van de staat New Mexico en Washington.

“Er is op dit moment een vrij sterke voorspelling dat we op weg zijn naar El Niño-gebied,” zei Swain, terwijl hij de “plotselinge verandering” van koude naar “zeer warme” temperaturen in de oostelijke Stille Oceaan beschreef.

“Van eind 2023 tot 2024 verwacht ik dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd echt aan de hoge kant zal zijn van wat we in de geschiedenis hebben gezien, zo niet erboven”, voegde hij eraan toe.

Swain benadrukte dat het nog te vroeg is om te raden wat dat voor Californië betekent, en zei dat een sterke El Niño volgend jaar weer een “zeer actieve natte winter” zou kunnen zijn.

Hoewel jaren van recorddroogte momenteel “een beetje een buffer vormen vanuit het oogpunt van overstromingsrisico’s”, legt hij uit dat die hindernis het komende jaar niet meer zal zijn.

“We zullen een erfenis hebben van de zeer natte omstandigheden van dit jaar, en met name de zware sneeuw, waarschijnlijk de hele zomer”, zei Swain.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

Exit mobile version