Kunstmatige intelligentie zal niet al onze banen overnemen

[colabot9]

Waarom is niet iedereen al werkloos? Ten slotte, deskundigen voorspelden decennia dat technologische automatisering binnenkort de meeste van onze banen zou kunnen overnemen. Met de opkomst van nog krachtigere kunstmatige intelligentie (AI) en robottechnologieën, leiden dezelfde angsten tot een nieuwe ronde van sombere voorspellingen over vaardigheden en verplaatsing van sectoren.

EN nieuwe studie voorspelt dat “tot 49 procent van de werknemers zou kunnen worden blootgesteld aan de helft of meer van hun taken” aan grote AI-aangedreven taalmodellen zoals GPT-4 van OpenAI. Tien jaar geleden publiceerden onderzoekers van de Universiteit van Oxford een veel geciteerde studie dat het op dezelfde manier voorspelde dat 47 procent van de banen in de VS een hoog risico op automatisering liep.

Het goede nieuws is dat de lucht niet naar beneden valt vanwege kunstmatige intelligentie. Het tegenovergestelde van wat de Oxford-wetenschappers voorspelden over banenverlies op het gebied van kunstmatige intelligentie het kwam uit. Sinds 2013 zijn er in de Amerikaanse economie 16 miljoen banen bijgekomen, en het werkloosheidscijfer is gestaag gedaald ondanks voortdurende automatisering en toenemende robotisering van veel werkplekken. Het beroep dat volgens het Oxford-rapport het grootste risico loopt op technologische ontwrichting – verzekeraars – zag de werkgelegenheid met 16,4 procent toenemen. Ondertussen is het grootste werkgelegenheidsprobleem waarmee de economie tegenwoordig wordt geconfronteerd, een probleem waarmee veel bedrijfssectoren worden geconfronteerd ze worstelen om werknemers te vinden om vacatures in te vullen. Zelfs het Witte Huis kondigde aan een reeks nieuwe initiatieven meer Amerikanen terug naar de arbeidsmarkt lokken.

Er zijn nog andere redenen om sceptisch te zijn over de sombere voorspellingen over AI en werkgelegenheid. Ten eerste waren veel eerdere voorspellingen over technologisch veroorzaakte werkloosheid verkeerd omdat, zoals opgemerkt in een nieuw rapport van het R Street Institute over de geschiedenis van de angst voor automatisering, missen we vaak de verbeeldingskracht om de toekomstige banen of vaardigheden van werknemers te beschrijven. Een overzicht van oude overheidsprognoses voor de arbeidsmarkt of economische documenten vindt geen melding van de meest populaire banen of vaardigheden van vandaag. Glassdoor’s lijst met de beste banen voor 2022 omvat functietitels zoals: full stack engineer, business architect en machine learning engineer. Deze deals zouden onbegrijpelijk zijn geweest voor analisten of economen van de afgelopen decennia.

Ten tweede begrijpen experts vaak niet hoe snel mensen zich aanpassen aan technologische veranderingen. Waar experts onheilspellende bedreigingen van nieuwe technologieën zien, zien vele anderen een kans om nieuwe bedrijven en banen te creëren. Nieuw boek, “Werken met kunstmatige intelligentie: echte verhalen over samenwerking tussen mens en machine”, biedt tientallen casestudy’s van bedrijven die algoritmische technologieën op de werkplek integreren, en laat zien hoe organisaties “augmentatie toepassen, geen grootschalige automatisering”. We gebruiken onze machines om geheel nieuwe vaardigheden en beroepen te creëren.

Dit verhaal hebben we eerder gezien. Tot de jaren 1960, menselijke “rekenmachines” deden de harde wiskunde op papier en borden totdat er mainframecomputers kwamen en die banen overnamen. Maar die automatisering gaf die arbeiders de vrijheid om nog betere computermachines te bouwen. Het resultaat was een digitale revolutie, waarbij ondernemers en werknemers nieuwe kansen aangrepen.

Veel technologische trends zijn immers overhyped, maar komen vaak niet uit. In het afgelopen decennium is er veel gehyped over zelfrijdende voertuigen, wat heeft geleid tot veel speculatie over de mogelijkheid van banenverlies voor beroepschauffeurs. Maar robotrijden bleek veel moeilijker dan verwacht, en het bestaat nog steeds groot gebrek aan menselijke chauffeurs.

Marktprognoses hebben ook de neiging om over het hoofd te zien hoe sociale normen en culturele weerstand de acceptatie van technologie beïnvloeden. Een robot kan mogelijk je haar knippen of zelfs je therapeut zijn, maar hoe dan ook, de meeste mensen zullen een echt mens willen om het werk te doen. Ze voeren tegenwoordig veel taken uit in vliegtuigen automatische piloot technologiewat de luchtvaartveiligheid drastisch heeft verbeterd, maar we willen nog steeds menselijke piloten in de cockpit.

Veel banen wil wees echter gevoelig voor AI en automatisering. Wel kan de overheid proberen te helpen om werknemers om te scholen eerdere omscholingsprogramma’s zijn niet goed verlopen. Om de beroepsbevolking van de toekomst beter voor te bereiden, kunnen beleidsmakers een combinatie van beleidsmaatregelen gebruiken om STEM-onderwijs te verbeteren, belastingverminderingen voor omscholing, betere online leerprogramma’s, technische hercertificeringsprogramma’s, oplossingen voor draagbare voordelen en modellen voor beroepsopleidingen. Het is net zo belangrijk dat wetgevers belemmeringen voor arbeidsmobiliteit en arbeidsflexibiliteit wegnemenmet name de regels voor beroepslicenties.

Maar AI gaat niet verdwijnen, en om vooruit te komen, moeten we leren hoe we ons snel kunnen aanpassen aan onze nieuwste technologische creaties.

Adam Thierer is senior research fellow voor technologie en innovatie aan het R Street Institute

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top