Russische straaljagers schoten een Amerikaanse drone neer

[colabot9]

De MQ-9 Reaper-drone vloog dinsdagochtend lokale tijd boven de Zwarte Zee in internationale wateren geflankeerd door twee Russische jets.

Een Russisch vliegtuig vloog voor de drone uit en dumpte brandstof. De Russische straaljager beschadigde ook de propeller van de drone en duwde hem de Zwarte Zee in.

Woordvoerder van de National Security Council, John Kirby, vertelde verslaggevers dat het niet ongebruikelijk is dat Russische vliegtuigen Amerikaanse vliegtuigen onderscheppen.

“Maar deze is duidelijk opmerkelijk vanwege hoe onveilig en onprofessioneel het was,” zei Kirby.

Air Force-secretaris Frank Kendall vertelde The Hill dat het incident was “uiterst ongebruikelijk.”

“Ik ken geen incident als dit dat daar het afgelopen jaar is gebeurd”, zei Kendall.

De VS opereerden al meer dan een jaar in het internationale luchtruim boven de Zwarte Zee, vóór de Russische invasie van Oekraïne.

Het incident van dinsdag was des te zorgwekkender spanningen liepen sterk op midden in de oorlog in Oekraïne.

Het Amerikaanse Europese commando zei dat soortgelijke incidenten “kunnen leiden tot een verkeerde inschatting en onbedoelde escalatie”.

Sprekend in de Senaat, de Leider van de meerderheid van de Senaat Chuck Schumer (DN.Y.) noemde de aanval “brutaal” en “gevaarlijk”.

“Ik wil tegen meneer Poetin zeggen: stop met dit gedrag voordat u de oorzaak wordt van een onbedoelde escalatie”, zei Schumer. “We hebben dit gedrag van het Russische leger eerder gezien en het zal de Verenigde Staten er niet van weerhouden operaties in de Zwarte Zee uit te voeren.”

Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dinsdag dat het ministerie eraan werkt om de Russische ambassadeur in de VS uit te nodigen om over het incident te praten.

Stephan Twitty, De gepensioneerde luitenant-generaal en voormalig plaatsvervangend commandant van het US Europe Command zei dat het incident kon worden opgelost en dat het belangrijk was dat Washington de spanningen niet verder liet escaleren.

“Wat we niet kunnen doen, is er als een heethoofd in springen en onze beide landen in conflict brengen”, zei Twitty tegen The Hill. ” Dit gaat over meer dan alleen de Verenigde Staten – dit gaat over ons en 29 andere landen.”

Lees meer over de verdediging op de verdedigingspagina van The Hill.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top