Site icon

Terugblik op de shows van zondag: bankfaillissementen doen het debat over regulering weer oplaaien; een mogelijke aanklacht tegen Trump doemt op in het onderzoek van de aanklager van Manhattan

[colabot9]

Na de spraakmakende mislukkingen van Silicon Valley Bank en Signature Bank en de reddingsoperatie van First Republic Bank, zal een hernieuwd debat over bankregulering dit weekend waarschijnlijk de shows op zondagochtend domineren.

Silicon Valley Bank en Signature Bank gingen afgelopen weekend binnen enkele dagen na elkaar failliet en werden de op een na en derde grootste bankfaillissementen in de geschiedenis van de VS.

Terwijl First Republic Bank op het randje leek te staan, kondigde een groep van 11 grote banken donderdag aan dat ze 30 miljard dollar in First Republic zouden storten in een poging het financiële systeem te stabiliseren.

De onrust in het banksysteem heeft de roep om strengere bankregulering weer aangewakkerd, waarbij senator Elizabeth Warren (D-Mass.) de leiding heeft. Warren zal dit weekend de rondes maken op zondagshows, waaronder ABC’s “This Week”, NBC’s “Meet the Press” en CBS’ “Face the Nation”.

Progressieven in Massachusetts dringen aan op intrekking van een wet uit 2018 die de regelgeving terugdraaide die van kracht was na de financiële crisis in 2008. De wet verhoogde de drempel waarop banken onderworpen zijn aan meer federaal toezicht van banken met activa van $ 50 miljard naar banken met activa van $ 250 miljard. .

Alle drie de worstelende middelgrote banken vielen vorige week – Silicon Valley Bank, Signature Bank en First Republic Bank – onder de drempel van $ 250 miljard.

“Deze bankfaillissementen hadden volledig voorkomen kunnen worden als het Congres en [Federal Reserve] ze hebben hun werk gedaan en hebben sinds 2018 strenge bankregelgeving gehandhaafd, ‘zei Warren ua New York Times opiniestuk maandag gepubliceerd. “SVB en Signature zijn weg en nu moet Washington snel handelen om een ​​volgende crisis te voorkomen.”

Warren heeft samen met Rep. Katie Porter (D-Calif.) Deze week wetgeving ingevoerd om delen van de wet van 2018 in te trekken. Het zal echter waarschijnlijk op tegenstand stuiten van Republikeinen en misschien enkele Democraten. De wet van 2018 werd aangenomen met enige steun van Democraten in het Huis en de Senaat.

Financial Services-voorzitter Patrick McHenry (RN.C.), die zondag naar CBS’ “Face the Nation” zal gaan, beschuldigde “sommigen in Washington” ervan “hun persoonlijke agenda’s vooruit te helpen” in een tweet op donderdag.

“Het is mijn verantwoordelijkheid als voorzitter van de Financial Services Committee om tot op de bodem uit te zoeken wat er is gebeurd”, zei hij in een interview met CNN. “Dan kunnen we beslissen hoe verder te gaan. En er zijn hier een aantal verschillende theorieën – er is het falen van bestuur, de theorie van toezicht of regulering, het falen van regulering, het falen van de wet.”

Hij wees ook op het probleem van inflatie en stijgende rentetarieven. Recente renteverhogingen door de Federal Reserve, geïntroduceerd als onderdeel van een poging om de inflatie te beteugelen, lijken een rol te hebben gespeeld bij de recente bankfaillissementen.

sen. Mike Rounds (RS.D.), een lid van de Senaatscommissie Bank-, Huisvestings- en Stedelijke Zaken, drong eveneens aan op voorzichtigheid bij het bespreken van mogelijke regulering deze week. Rounds zal zondag deelnemen aan NBC’s “Meet the Press”.

“Het is beter om eerst goede gegevens te verzamelen. Laten we geen reflexmatige reactie doen’, zei hij maandag tegen Bloomberg. “Laten we eens kijken wat er nodig is… Dan kunnen we beslissen of we daar iets moeten aanpassen en of de toezichthouders de gegevens die momenteel worden verstrekt, daadwerkelijk hebben gebruikt.”

De mogelijk dreigende afzettingsprocedure tegen voormalig president Trump zal dit weekend waarschijnlijk ook een onderwerp van discussie zijn op zondagshows.

In een bericht op Truth Social op zaterdag suggereerde Trump dat hij volgende week zou worden gearresteerd als onderdeel van het onderzoek van de officier van justitie van Manhattan, Alvin Bragg, naar vermeende betalingen die de voormalige president tijdens zijn presidentiële campagne van 2016 aan filmster Stormy Daniels had gedaan.

De voormalige president beweerde dat “illegale lekken” aangaven dat “de leidende Republikeinse kandidaat en voormalig president van de Verenigde Staten van Amerika volgende week dinsdag zal worden gearresteerd” en riep op tot protesten om “onze natie terug te nemen”.

Bragg lijkt bijna te worden aangeklaagd, nadat hij naar verluidt Trump de kans heeft geboden om te getuigen voor een grand jury in de zaak. De advocaat van de voormalige president zei dat hij het aanbod afsloeg.

De beweringen van Trump op zaterdag leidden tot onmiddellijke reactie van Republikeinse wetgevers, die suggereerden dat een dergelijke stap “politiek gemotiveerd” was en “machtsmisbruik” zou inhouden.

Hieronder vindt u de volledige lijst met gasten die in de talkshows van deze week te zien zijn:

ABC’s “Deze week” — voormalig vice-president Mike Pence; sen. Elizabeth Warren (D-Mass.)

NBC’s “Maak kennis met de pers” — Warren; sen. Mike Rounds (RS.D.)

CBS’s “Face the Nation” — Warren; Staart. Patrick McHenry (RN.C.)

CNN’s “Staat van de Unie” — Sen. Mark Kelly (D-Ariz.); Gouverneur Chris Sununu (RN.H.); Staart. Nanette Barragan (D-Californië)

“Fox News zondag” — woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby; Sen Chris Van Hollen (D-Md.); Mohamed El-Erian, economisch hoofdadviseur bij Allianz

Fox News Channel “Sunday Morning Futures” — Vertegenwoordigers James Comer (R-Ky.) en Bryon Donalds (R-Fla.); Sens. Tom Cotton (R-Ark.) en Rick Scott (R-Fla.)

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

Exit mobile version